BLOQUE I: HIXIENE E ASEO
1. REALIZACIÓN DA HIXIENE E ASEO DO PACIENTE
1.1 Principios anatomofisiológxicos do órgano cutáneo. Patoloxías máis frecuentes
1.1.1 Estructura da pel.
1.1.2 Funcións da pel.
1.1.3 Lesióss da pel.
1.1.4 Patoloxías cutáneas máis frecuentes.
1.2 Aplicación das técnicas de aseo e hixiene corporal
1.2.1 Fundamentos de hixiene corporal.
1.2.2 Técnicas de aseo e hixiene corporal.
1.2.3 Coidado dos pes de persoas con diabetes.
1.2.4 Hixiene bucal.
1.2.5 Limpeza de pliegues corporais.
1.2.6 Limpiza de zonas de risco.
1.2.7 Prevención e tratamiento das úlceras por presión.
1.2.8 Hixiene corporal.
1.2.9 Aplicación de coidados ao usuario incontinente e colostomizado.
1.3 Prevención e control de infeccións. Procedimentos de aislamento e prevención de enfermidades transmisibles.
1.4 Asistencia ao usuario para vestirse.
1.4.1 Manexo de la roupa e calzado do usuario.
1.4.2 Axudas para su uso, accesorios.
1.5 Colaboración nos coidados postmortem.
2. ORDE E CONDICIÓNS HIXIÉNICAS DA HABITACIÓN.
2.1 Disposición e limpieza dos efectos personais
2.1.1 Control das condicións ambientais
2.1.2 Luminosidade
2.1.3 Temperatura.
2.1.4 Ventilación.
2.1.5 Ruido.
2.2 Técnicas de realización de camas
2.2.1 Tipos de camas e actuación ante as mesmas
2.2.2 Ropa de cama: tipos, complementos, climatologxa
2.2.3 Posicións da cama.
2.2.4 Protocolos de actuación para camas pechadas e ocupadas.
BLOQUE II: ALIMENTACIÓN
1. ADMINISTRACIÓN DE ALIMENTOS E RECOLLIDA DE ELIMINACIÓNS.
1.1 Evolución do metabolismo en no ciclo vital.
1.1.1 Conceptos.
1.1.2 Nutrintes esenciais para o ser humano.
1.1.3 Proporción e funcionalidade dos nutrintes. A pirámide dos alimentos.
1.1.4 Evolución do metabolismo ao longo do ciclo vital.
1.2 Principios anatomofisiolóxicos dos sistemas dixestivo, urinario e endocrino. Patoloxías relacionadas.
1.3 Sistema dixestivo.
1.3.1 Fragmentos do tubo dixestivo.
1.3.2 Glándulas anexas.
1.3.3 Proceso de dixestión do alimento.
1.3.4 Patoloxías máis frecuentes do sistema dixestivo e as súas glándulas anex as.
1 .4 Sistema urinario.
1.4.1 Estructura do sistema urinario.
1.4.2 Patoloxías máis frecuentes do sistema urinario.
1.5 Sistema endocrino.
1.5.1 Estructura do sistema endocrino.
1.5.2 Patoloxías do sistema endocrino.
1.6 Comprobación de follas de dietas
1.6.1 Dietas e menús.
1.6.2 Tipos de dietas.
1.6.3 Menús en patoloxías especiais.
1.7 Alimentación por vía oral .
1.7.1 Procedimento.
1.7.2 Apoio á ingesta.
1.7.3 Axudas técnicas para a inxesta.
1.7.4 Pautas según o estado do usuario.
1.7.5 Posturas do usuario que facilitan a inxesta
1.7.6 Técnicas de recollida de eliminacións.
1.8 Prevención de riscos laborais na alimentación e recollida de eliminacións.